A mai napon lezajlott az első Hosszúhetényi Vetőmagbörze, hagyományteremtő szándékkal. A magbörze lényege, hogy saját termesztésű növényekből fogott magokat kínálnak, cserélnek a résztvevők, nem eladási, hanem továbbadási szándékkal. A helyben fenntartható, nem-hibrid, a táj jellegéhez, klímájához alkalmazkodott növények termesztése hosszú távon alapfeltétele a valós önellátásnak, élelmiszer-önrendelkezésnek. Napjainkban, amikor az ipari vetőmagok szinte teljesen kiszorították a régi tájfajtákat, két irányban kell tevékenykednünk: a még fellelhető régi fajták fenntartása, és a tömegtermesztésből átvett, helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodó fajták megtalálása felé. A magbörze kitűnő lehetőség arra, hogy találkozzanak azok a helyi emberek, akiket érdekel a növénytermesztés, az önellátás, hogy közösen tehessünk ezekért a célokért.

A 9 órai kezdéskor már többen várták kíváncsian, hogy mi is fog történni. Miközben kipakoltuk az asztalokat és elkészítettük a teát, egyre többen érkeztek. Kezdésként megtanultunk egy egyszerű és praktikus boríték-hajtogatási módszert, hogy a kiválasztott magokat mindenki biztonságosan pakolhassa el. Miután a felkínált magok az asztalra kerültek, a tulajdonosok mindegyikről elmesélték, hogy ez milyen növény fajta, mik a tulajdonságai, honnan származik. Volt közöttük bolti magból származő növényről fogott mag, de voltak sok éve újravetett, alakulóban levő és már kialakult tájfajták magjai is. Miközben egyre többen érkeztek, mindenki végignézegethette a választékot és az őt érdeklő magokból egy adagot elrakhatott. Természetesen a cél nem az volt, hogy nagy mennyiségű magot vigyenek haza az emberek, hanem az, hogy mindenki saját magának szaporítsa fel az állományt, hogy jövőre már ő maga is nagyobb mennyiségű vetőmagot tudjon előállítani.

Fénykép0554.jpg

A magszemle után a könyvátrban filmvetítést tartottunk a tájfajták fontosságáról (Tájfajták bevetésre várva) és a magbörzék szerepéről (I. Szegedi Magbörze). A könyvtár megtelt a jelenlevőkkel. A filmek után egy kiadós beszélgetés kerekedett az önellátásról, a fenntarthatóságról. A lelkes résztvevők egyetértettek abban, hogy jó lenne tavasszal újra találkozni, akár egy palántabörze keretében. A nyár végére pedig terveink szerint egy magfogó hétvégét is szervezünk, ahol részletesen megtanulhatjuk, hogy hogyan kell csíraképes vetőmagokat előállítani.

Fénykép0558.jpg

Mindenkinek köszönjük a részvételt! Aki pedig úgy érzi, hogy szeretne mélyebben foglalkozni a fenntarthatósági témákkal, azt szeretettel várjuk a következő HÉT Kör találkozón, február 5-én kedden, 17:00 órakor a könyvtárban.

A bejegyzés trackback címe:

https://hhklimakor.blog.hu/api/trackback/id/tr495058828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása