Átalakulásban

Címkék: védegylet átalakulás

2012.12.07. 20:03

A Védegylet által szervezett „Vigyázat ehető” című országos filmhét keretén belül a HÉT-Kör december 3-ára közös filmnézésre, majd ezután a látottak kapcsán egy kis együtt gondolkozásra, beszélgetésre hívta meg a falu lakóit.

Felvezetőként egy 6 perces filmet, az „1. számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ” címűt néztük meg, melyben bebizonyították: ha fenntartható módon termelünk, mindenkinek jut egészséges élelmiszer – és mi mind tehetünk ezért.

Fő filmként az „Átalakulásban 2” című filmet tekintettük meg, mely az Átalakuló Városok Mozgalom keretében létrehozott kezdeményezéseket mutatja be. Az Átalakuló Városok Mozgalma ma több mint 850 lakóközösséget kapcsol össze világszerte. Célja az, hogy az aktív lakóközösségekben rejlő kreativitást és tudást mozgósítsa, a helyi közösségek összefogása és megerősítése érdekében. Az összefogás elsősorban a helyi gazdaság megerősítését, a helyi élelmiszerellátás fellendítését, az energiahasználat csökkentését és egy szolidárisabb közösséget próbál meg elérni társadalmi-gazdasági újra-lokalizációval, ami egyúttal a klímaváltozás enyhítését is szolgálja és felpezsdíti a helyi közösségi életet.

A filmek megnézése után percekig csendbe burkolóztak a résztvevők (tizennégyen voltunk ott, köztünk a polgármester dr. Csörnyei László is), mindenki a saját gondolataiba mélyedt. Mikor végre megszólaltunk, és összevetettük érzéseinket, gondolatainkat, mindenkiben egyértelműen az fogalmazódott meg, hogy együtt akarunk tenni azért, hogy egy olyan közösségben, egy olyan településen éljünk, amely értünk van, és amelyben jól érezzük magunkat.

Az iskolai könyvtár zárásakor hagytuk el az épületet és abban maradtunk, hogy együtt gondolkodásunkat, együtt cselekvésünket folytatjuk kéthetente keddenként a HÉT Kör találkozókon.

A filmnézés utáni első és egyben az idei év utolsó találkozóján, december 11-én folytattuk az elindult gondolatok megbeszélését, ötleteink megosztását, és az este végén konkrét feladatokkal hagytuk el a könyvtárat. Elindítottuk egy, az interneten elérhető közösségi könyvtár létrehozását, ahol majd megosztjuk egymással a klímaváltozással, a fenntarthatósággal, közösségépítéssel, mezőgazdálkodással és egyéb ehhez kapcsolható témákkal foglalkozó könyveinket, kiadványainkat. Ugyancsak elindítottuk egy olyan adatbázis kiépítését, amelyben megoszthatjuk egymással a közösségen belül elérhető szolgáltatásokat és termékeket. Nem csak az itt, Hetényben működő vállalkozások termékeire, szolgáltatásaira gondoltunk, hanem az itt élő vagy itt sokat tartózkodó emberek által nyújtott lehetőségekre is. Terveinkben szerepel még egy mezőgazdasági fajtamegőrző csoport létrehozása, egy természetgyógyászati rendelő beindítása, energiatakarékossági ötletek megosztása egymással, kirándulások és egyéb közösségi összejövetelek szervezése, és még sorolhatnám.

Ha bárki késztetést érez a csatlakozásra kezdeményezéseinkhez, az keressen meg az alábbi elérhetőségek valamelyikén vagy jöjjön el valamelyik találkozónkra!

A 2013-as év elején találkozóink: január 8. és 22-én, február 5. és 19-én, március 5. és 19-én lesznek az ÁMK könyvtárában 17 órától. Ha a helyszín változna, azt mindenképpen jelezzük a könyvtár bejáratánál.

Elérhetőségek: Hajdu Zoltán tel: 30-5406262, e-mail: hetenyi.hetkor@gmail.com

Boldog új esztendőt kívánok szeretettel: Hajdu Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://hhklimakor.blog.hu/api/trackback/id/tr204986903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása